Деградація батареї – як її уникнути?

26.04.2024

Як продовжити термін служби батареї електромобіля?

Батарея електромобіля в міру її використання неминуче втрачатиме свою ємність, але є способи як продовжити термін її служби можна. Спочатку розберемося, що впливає знос батареї. Ми виділили чотири основні фактори:

  1. Регулярне підзаряджання на швидких зарядних станціях

Під час швидкого заряджання акумулятор сильно нагрівається. Таке підвищення температури призводить до пошкодження внутрішніх компонентів батареї, тому менша кількість іонів літію може переходити від катода до анода. Для акумулятора ідеально бути підключеним до зарядки щонайменше три години. Намагайтеся користуватися станціями з помірною швидкістю заряду, якщо такої поблизу немає варто задуматися про придбання власної, адже так ви продовжите життя своєму електромобілю.

  1. Температура експлуатації

Це індивідуальний показник, детально розписаний в інструкції до електрокара. У середньому літій-іонний акумулятор «добре почувається» при температурі від -15 до +35 С.

  1. Глибина розряду

Не варто повністю розряджати батарею. Коли відсоток заряду досяг позначки 20, підключайте електрокар до зарядного пристрою. Також не залишайте машину розрядженою тривалий час. Якщо плануєте відпустку або відрядження, повністю зарядіть електрокар – літій-іонний акумулятор потроху розряджається навіть під час простою.

  1. Кількість циклів зарядки та розрядки

Чим частіше заряджається літій-іонний акумулятор, тим швидше він зношується. Але при правильній експлуатації батарея служитиме довго. Наприклад, у Tesla стверджують, що АКБ Model S зношується на 5% після пробігу 25 000 миль (приблизно 40 233 кілометри), наступні 5% деградації наступають після 125 000 миль (201 168 кілометрів).

Як продовжити термін служби батареї електромобіля?

  • Не допускайте розряджання акумулятора до 0% і не заряджайте його до 100%.
  • Не зловживайте швидкою зарядкою на станціях постійного струму.
  • У літню пору не залишайте електрокар на сонці, щоб не перегрівалася батарея. У морозну погоду не паркуйте машину на вулиці – переохолодження також сприяє деградації батареї.
  • Вирушаючи у тривалу подорож, складіть маршрут заздалегідь (у цій статті “7 порад як підготувати електрокар до подорожі” ми розповіли як саме це зробити). Плануйте зупинки для заряджання електрокара. Для цього скористайтесь карткою зарядних станцій.
  • Якщо у вас є електромобіль Tesla, читайте нашу статтю «Як заряджати Tesla, щоб продовжити термін служби батареї».

Більшість виробників гарантують роботу акумулятора вісім років або 160 000 кілометрів пробігу. Максимальне його зношування за цей термін не повинно перевищувати 30%. Як довго прослужить батарея залежить від того, як ви її заряджатимете. Використання власної зарядної станції продовжить життя акумулятора на рік.

Авто в наявності