Гібрид чи електромобіль? Або чому електромобілі приваблюють все більше автолюбителів

01.05.2024

Гібрид чи електромобіль? “Батарейні” автомобілі приваблюють все більше автолюбителів. Розповідаємо, в чому переваги електрокарів.

Екологічність – перевага електрокарів

І почнемо ми з важливого пункту – екологічності електромобілів. Вони не оснащені бензиновим двигуном і не виробляють шкідливих викидів. Більше того, компанія SAIC, що володіє брендом преміальних електрокарів Rising Auto, займається розробкою електрокарів, які фільтруватимуть повітря від шкідливих домішок прямо під час руху. Звичайно, багато хто відмітить, що виробництво батарей для електромобіля зовсім не екологічне, хоча б той самий видобуток літію. Погодимося з цим пунктом, але зазначимо головну різницю. Усі шкідливі екології виробництва перебувають поза межами міста і суворо контролюються відповідними відомствами. У той же час гібридні автомобілі виробляють шкідливі речовини, хоч і в невеликих обсягах, але всередині міст.

Запас ходу – перевага гібридів

Якщо говорити про повністю електричний запас ходу, то електромобіль тут без шансів забирає собі лідерство. Так, навіть найтехнологічніші гібриди з ємною тяговою батареєю на кшталт повнорозмірного позашляховика Li Auto L9 можуть проїхати без включення бензинового двигуна приблизно 215 км за циклом CLTC. Але, звичайно, цей недолік перекриває наявність бензинового двигуна. З ним на борту дальність ходу вже згаданого Li Auto L9 перевищує 1300 км за циклом CLTC.

При цьому варто відзначити, що електромобілі постійно розвиваються, а їхній запас ходу збільшується. Наприклад, електромобіль Zeekr 001 із заднім приводом та тяговим акумулятором ємністю 140 кВт·год може подолати 1032 км за циклом CLTC. Не виключено, що незабаром дальність ходу на рівні тисячі кілометрів стане звичайною справою для багатьох електрокарів.

Динаміка – перевага електрокарів

Найчастіше електромобілі оснащуються потужнішими силовими установками. Адже бензиновий двигун у гібридах – це нерідко атмосферний двигун малої потужності. При цьому він займає простір на одній із осей, часто заважаючи розмістити на ній електричний агрегат. Крім того, наявність ДВЗ на одній із осей впливає на розважування автомобіля по осях. В результаті він не так добре керується. До того ж, велика тягова батарея на борту електромобіля сильно занижує центр тяжіння, ніби приклеюючи його до дороги. При цьому гальмування даних типів авто однаково ефективне за рахунок системи рекуперації.

Ціна – перевага гібридів

Один із недоліків електромобілів – висока ціна тягової батареї через велику ємність. Її вартість становить 20-30% електрокара у випадку з преміальним сегментом і приблизно 50%, якщо говорити про масові «електрички». В результаті електромобіль в середньому коштує дорожче, ніж гібридний автомобіль. Це можна побачити на прикладі китайського седана Neta S. Його стартова комплектація з послідовним гібридом коштує на 30% менше, ніж аналогічна оснащення повністю «зелена» версія.

Витрати на утримання – перевага електромобілів

Витрати на обслуговування повністю «зелених» автомобілів помітно нижчі. Справа в тому, що в електрокарів регулярній заміні підлягають фільтри і масло в редукторі. А у гібридного автомобіля до цього списку додаються всі витратні матеріали, що необхідні для бензинового мотора та коробки передач. Крім того, для роботи гібридам потрібне паливо, вартість якого перевищує тарифи за електрику.

Готовність до зимових умов – перевага гібридів

Відразу варто наголосити, що сучасні електрокари непогано справляються з умовами низьких температур. Вони оснащуються ефективною системою обігріву тягового акумулятора, а опціонально доступний для багатьох авто тепловий насос знімає надлишки тепла з батареї та інших вузлів, перенаправляючи їх у салон автомобіля. Більш того, кліматична система електромобіля використовує електронагрівачі PTC, які ефективно нагріваються при подачі електрики. Внаслідок цього тепле повітря в салоні з’являється практично відразу.

І все ж таки варто відзначити, що гібридні автомобілі краще пристосовані для зимових умов за рахунок наявності бензинового двигуна. Він може віддавати надлишки тепла в салон та прогрівати усі системи автомобіля. Тому тут із невеликою перевагою перевага за гібридними автомобілями.

Резюмуємо результат

Головними перевагами електромобілів виступають екологічність, динаміка та менші витрати на утримання. А гібриди краще за запасом ходу, ціною та підготовленістю до зимових умов. Які з цих переваг важливіші, залежить від потреб та запитів кожного автолюбителя. Але ми радимо обирати майбутнє, а майбутнє за електрокарами.

Авто в наявності